Selecteer een pagina

“De snelheid van technologische ontwikkeling kan business modellen op korte termijn behoorlijk veranderen, een up-to-date commissaris is noodzakelijk als sparring partner, en voor advies en toezicht”

Als jonge academicus binnen Philips kreeg ik als een van de eerste in Nederland om kennis te maken en te werken met de IBM PC en was ik ook een de eerste internetgebruikers in Nederland via het Inter Acces Eindhoven netwerk voortgekomen uit de TU Eindhoven.
Toen ik vervolgens als openbaar register account ging werken kreeg ik van Ernst & Whinney een internationale opleiding als EDP-auditor, onder ander voor de IBM 36 en 38 systemen, later gevolgd door de AS 400 systemen.
Bij mijn volgende banen als CFO bij Heras Hekwerk, Directeur en mede-eigenaar Oosterhoutse Zoetwarenfabrieken (voormalige Jamin fabrieken) en Directeur Gemco Industries was ik o.a. verantwoordelijk voor de gehele ICT waaronder selectie en implementatie van ERP-pakketten en andere softwarepakketten, informatievoorziening, de technische infrastructuur en continuïteit.

Ook in mijn functie als lid Raad van Bestuur van het bedrijf Mourik, een van de grotere bedrijven in Nederland, behoorde tot en met 2016, IT tot mijn primaire verantwoordelijkheden. Binnen Mourik heb ik de ontwikkelingen geleid naar client-server structuur (Citrix), en vervolgens naar web based Cloud pakketten en het gefaseerd onderbrengen van de technische infrastructuur naar externe server centra. Bijzondere aandacht was er de laatste 5 jaren voor het voorkomen van cyber criminaliteit, ongeautoriseerde toegang, beveiliging en continuïteit. Daarnaast was er in de organisatie behoeft aan meer en andere informatie dan de ERP-pakketten in konden voorzien. Met de opzet van een afdeling informatie-analisten is deze informatie geanalyseerd en is additionele
software aangeschaft om databases toegankelijker te maken en om in andere informatie te voorzien. Ook het gehele mobiele dataverkeer via mobile devices gestandaardiseerd en beveiligd en beheersbaar gemaakt.
De laatste 3 jaar binnen Mourik was ik verantwoordelijk voor innovatie en heb ik alle nieuwe technologieën geanalyseerd en beoordeelt op hun impact voor Mourik, zowel vanuit de “treats and opportunity’s.

In mijn rol als commissaris voor zowel, Anabeeb Saudi-Arabië, Anabeeb Qatar, CR Asia, en van Leeuwen Buizen groep vervul ik de rol van digitale commissaris waarbij ik de IT-omgeving van de organisatie geïnventariseerd en beoordeeld heb, van daaruit adviezen geef en aandacht vraag voor tekortkomingen c.q. ontwikkelingen die aandacht vragen. Bijzondere aandacht besteed aan beveiliging en continuïteit, beoordeel ik de informatievoorziening en ben ik betrokken bij pakket selectie, de organisatie en de strategie. Vanuit de digitale en technologische ontwikkeling attendeer ik de Directie op bedreigingen en mogelijkheden voor bestaande businessmodellen en nieuwe businessmodellen. In mijn functie als voorzitter Raad van Commissarissen GGzE en Wessem Holding zorg ik dat deze onderwerpen regelmatig op de agenda komen.

Voorkeur
Mij voorkeur ligt bij een commissarissen rol waarbij technologische en digitale ontwikkelingen deel uit maken van het primaire aandacht gebied en de invloed die dat kan hebben op het businessmodel en een strategisch antwoord verlangen.

Heeze, 27 november 2018
R.J. Lamé